Pro Tips Til At Tage Bedre Dronefotos

Her får du vores 8 bedste tips til at tage bedre dronefotos.

Vi tager de fleste af vores dronefotos med DJI’s Phantom 4 ProInspire 1 og Inspire 2 og senest også med DJI’s MAVIC Pro, men du kan overføre vores tips til stort set alle droner.

Se vores tips til bedre dronefotos her.

Selvom DJI’s Phantom 3 og Phantom 4 modeller er fantastiske droner med forholdsvis gode kameraer, så kommer de ikke uden deres egne problemer. De kan tage fotos fra 12MB RAW, men grundet deres små sensorer vil de hurtigt vise støj hvis der ikke er meget lys, ligesom fokusering kan være en udfordring. Kamerarystelser kan også være en udfordring i kraftig vind og især hvis du flyver højt, men det kan være svært at undgå. Så for at minimere problemerne, og få det meste ud af dine dronefotos, så følg disse 8 gode råd til bedre dronefotos.

Møns-Klint-drone-foto
                                        Dronefoto fra Møns Klint – HDR – © Airflix.dk

1) RAW RAW RAW

Enhver professionel fotograf vil altid anbefale at skyde i RAW i stedet for JPG. RAW giver adgang til langt flere data i billedet, og større mulighed for at rette eksponering, skygger og farvemætning. Det er rigtig vigtigt for dronefotos, da det kan være svært at genskabe billedet og man ofte kun får en chance for at skyde motivet. Da kameraerne ofte started med 12MB fotos er der i forevejen ikke meget data at hente, så hvis de bliver komprimeret til JPG har du allerede mistet meget billedinformation til at begynde med. Skyd altid RAW.

Selv hvis du ikke skyder fotos kommercielt, så ved du aldrig hvornår du får et unikt billede med hjem som du måske vil printe eller sælge. Det ville være ærgeligt at have en fantastisk skyd, og så ikke have adgang til alle informationerne i billedet og ikke kunne udnytte hele paletten af muligheder for redigering i Photoshop eller Lightroom.

Storebæltsbroen-dronefoto

5_AEB_storebæltsbroen-drone
          Ovenstående dronefoto lavet udfra flere eksponeringer (AEB) – © Airflix.dk

2) AEB – Automatic Exposure Bracketing

Exposure Bracketing, dvs. flere eksponeringer af samme foto, er en god mulighed for at trække mere information ud, og det er fantastisk at muligheden er indbygget i stort set alle DJI droner. Et kameras sensor er ikke i nærheden af at kunne opfange detaljer i både de mørkeste og de lyseste områder som dit øje kan, og det er endnu mere udtalt for små sensorer. De bliver derfor nødt til at “skære” detaljer væk i yderområderne for at få resten til være korrekt belyst.

Her er det en fordel at tage flere eksponeringer. Exposure Bracketing, er defineret som mindst to fotos optaget af samme objekt med forskellige indstillinger (lukketid, eksponeringskompensation) og det tjener flere formål:

  • Hvis du ikke fik indstillet eksponeringen korrekt, så har du mulighed for at vælge den bedste mellem 3 eller 5 forskellige eksponeringer.
  • Du kan bruge de forskellige eksponeringer til at lave et HDR (High Dynamic Range) foto. Fotoet behøver ikke se overdrevet unaturligt ud, som HDR fotos ofte gør, men du kan udnytte de forskellige eksponeringer til at trække detaljer ud af skyggerne og fjerne en overeksponeret solnedgang i samme foto, noget som ikke ville være muligt med blot et enkelt foto.
Viking-Cruise-drone-foto
                     Dronefoto taget med høj ISO og længere lukketid – © Airflix.dk

3) P (Auto) og M (Manual) mode

Efter man får lidt erfaring med fotografering, og især dronefotografier, vælger de fleste kun at skyde i M (Manuel) mode da det giver fuld kontrol over ISO, blænde og lukkertid.

Flere af DJI’s droner giver mulighed for at vise et Histogram der fortæller om billedet er over- eller undereksponeret. Men hvis du er i tvivl kan du skifte til P (Auto) mode og se hvad kameraet selv vil vælge, og så gå tilbage til Manual og bruge de indstillinger som udgangspunkt.

CPH-night-drone-foto
                              Dronefoto i mørke – Københavns Havn – © Airflix.dk

4) Kamerarystelser/Natfotografering med drone

Selv de større droner som Inspire kan ryste en smule i kraftig vind og jo højere de er oppe, jo større er risikoen for kraftig vind. Selvom der er helt vindstille ved jorden, kan der sagtens være selv kraftige kastevinde i 100 m højde. Overraskende nok, kan flere af DJI’s droner optage fotos med op til 8 sek. lukketid. Det vil næsten helt sikkert være for langsom til at undgå rystede fotos, men vi har optaget fotos med 3 sek. lukketid der absolut var brugbare. Det er ret imponerende for et flyvende kamera.

Pro Tip: hvis dronen understøtter det, så sæt din gimbal i “Free Mode” når du skyder med lang lukketid. Så kan den bedre justere for rystelser uden at være afhængigt af dronens bevægelser.

5) ISO – Jo lavere, jo bedre

Som udgangspunkt skal du altid søge at fotografere med den lavest mulige ISO, som på de fleste droner er ISO 100. En lav ISO minimerer risikoen for støj i billedet. I dagslys er det sjældent nødvendigt ikke at skyde i laveste ISO.

Et af de største problemer med de små sensorer der sidder i de fleste droner er at de er meget dårligt i mørke og viser støj selv ved små ISO tal. Når du skal optage dronefotos i (tus)mørke, gælder det derfor om at finde den bedste balance mellem ISO, blænde og lukketid for at lukke nok lys ind, men samtidig ikke få for meget støj i billedet. Hvis du allerede optager med ISO 800 om aftenen, så prøv om ikke en lidt længere lukketid kan give dig mere lys uden at billedet bliver rystet. Faktorer som vind, dronens størrelse,  sensorstørrelse, lys mv. er altsammen med at bestemme hvilke indstillinger du skal bruge, så det er i høj grad et spørgsmål om at prøve sig frem og se hvilke der giver det bedste resultat.

Polar-Pro-ND-dronefoto
                                          ND og Pol filtre til dronefotos – © Airflix.dk

6) ND og POL filtre

Vi bruger ND filtre hele tiden i forbindelse med kontrol af lukketiden når vi optager video. For at få optagelser der ikke ser for “video-agtige” ud, er den gyldne regel at bruge hvad der kaldes 180-graders reglen, der siger, at man skal bruge en lukketid der er det dobbelte af frameraten (FPS). Dvs. at hvis du optager i 25FPS, så skal du tilstræbe at få lukketiden ned på 1/100 sek. Oftest er det kun muligt ved at justere mængden af lys der kommer ind i sensoren, ved at bruge ND filtre der fåes i forskellige styrker (ND4, 8, 16, 32, 64).

Der findes også justerbare ND-filtre, men de er ofte meget tunge og kan påvirke din drones gimbal.

ND filtre kan dog også bruges til dronefotos, da de kan hjælpe med at gøre en lys himmel mørkere, eller hvis du vil optage lang eksponering fx. bølger ved stranden uden at overbelyse himlen.

POL filtre er gode til at optimere dine fotos da de kan reducere refleksioner i vand og øge farvemætheden på himlen. Nogle POL filtre kan også reducere lysmængden, så du kan bruge en længere lukketid.

Mallorca-bryllup-drone-foto
                      Redigér dine dronefotos og få det bedste ud af dem – © Airflix.dk

7) Redigering af dronefotos

Hvis du deler dine fotos med andre, og især på nettet, så er det meget sjældent at du kan forbedre dem med lidt redigering. Næsten i alle tilfælde, kan selv 1 min. redigering have en voldsom positiv indflydelse på et foto. Så find en editor som du kan lide og bliv god til at bruge den og udfordr dig selv til at blive bedre. Vi kan varmt anbefale både Photoshop og/eller Lightroom der fåes som abonnement hos Adobe. Lightroom kan samtidig bruges til at katalogisere dine fotos hvilket hurtigt bliver nødvendigt.

Deler du dine fotos fra en iPhone eller iPad, fx. når du er på ferie, så kan vi varmt anbefale apps som Lightroom og Darkroom.

kalibrer-IMU-drone-foto
                                      Kontrollér om IMU eller kompas skal kalibreres

8) Dronens Indstillinger

Der er en række indstillinger og kalibreringer du bør gøre for at sikre dig at din drone flyver optimalt og giver dig den bedste chance for at tage gode dronefotos. Hvordan de forskellige indstillinger og kalibreringer foretages kan variere fra drone til drone, men her er nogle generelle tip.

For det første, sørg for at kompasset er kalibreret når du flyver langt væk fra sidste sted du fløj. Hvis du flyver i Jylland den ene dag og på Sjælland den næste, så lav en kompas kalibrering inden. Et kalibreret kompas hjælper til at holde drone stabil og flyve lige. Kontroller at kompasset’s “Mods” værdi er mellem 1400-1600 for optimal flyvning. DJI’s GO app vil advare hvis kompasset kræver kalibrering, men det er altid en god vane at kontrollere det selv inden hver flyvning.

For det andet, så gør det til en vane at holde dronen i hover et minut eller to lige over jorden inden en flyvning. Det vil give dronen mulighed for at stabilisere sig, få bedre GPS signal og skulle der være en fejl (fx. en løs propel) så falder den ikke så langt.

Derudover er det en god ide at være opmærksom på fugle og andet vildt i luften. Måger kan fx. være voldsomt interesseret i droner (især hvide droner). Så flyv med omtanke og respekter dyrelivet omkring dig.

 

Vi håber vores tips til bedre dronefotografering kan hjælpe dig til at tage bedre dronefotos. Hvis du har brug for flere drone tips så kig videre på vores blog og check ind løbende. Har du andre gode tips til dronefotos, så lad os endelig høre fra dig i kommentarerne herunder – og vil du støtte os mere, så del gerne artiklen på de sociale medier.

dronefoto, HDR, ISO, nd filter, professionel, RAW, tips
Forrige indlæg
8 Tips Til at Flyve Sikkert Med Din DJI Drone
Næste indlæg
DJI Viser Prototyper af MAVIC Pro

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.